- LosBanos

QUESTIONS & ANSWERS
for
REQUEST FOR ON-CALL ENGINEERING SERVICES FOR FEDERALLY
FUNDED TRANSPORTATION PROJECTS

Question: We have a question regarding the proposal requirements for the above referenced project.
Page 11 tab 8-Federal Aid Provisions states we need to include forms 10-A and 10-U. Form 10-U does
not apply to us and form 10-A is to be completed by local agencies. Should we include blank forms?

Answer: You will want to fill out each form with all your information available. Caltrans was responsible
to review and approve the RFQ prior to the City advertising for proposals. After the City evaluates all
proposals and before making a recommendation to Council, the City is required to forward all
documents of our recommendation to Caltrans for review and approval. Your proposal will include
boxes or sections which will remain blank. However, every form included in the proposal is likely in the
RFQ for Consultant to populate some box or section

Question: Can you please clarify which Caltrans LAPM forms should be filled out by the Prime
Consultant, and which by Subconsultants?

Answer: The City is going to contract with one firm (the prime) for services. This prime may anticipate
portions of the work product being performed by sub-consultants. All forms submitted should have QC
by the prime. Forms 10-H2 and 10-K need to list the information of any subs who will be used during the
term of contract. Just for clarification: Both, the prime consultant and all subcontractors, are required
to fill out Exhibits 10-H2 and 10-K.

Question regarding Appendix A, Section 2 (Consultant Information, Qualifications & Experience):

a. This section states that, “Consultant shall demonstrate they have successfully completed
comparable contracts with different agencies for on-call engineering services.” While previously
working with a different firm, | successfully completed similar contracts for on-call engineering
services with many public agencies. A handful of those included federally funded projects. My
question is; can | use this as relevant experience in the SOQ, yes. or does the experience need to
come from contracts directly with my current firm (RJA)? You will want to demonstrate your
current firms ability to support the engineering work product for these types of projects.

b. There is a note at the end of this section that states, “Firm must have previous experience
administering State and Federal funding programs including but not limited to RSTP, CMAQ,
HSIP, ATP, etc.” Does this mean that the consultant would need to write the grant applications
to receive funding? Likely Would consultant also need to provide program management
services to distribute the funds to various projects? No | guess I’'m just a bit confused on exactly
what is meant by administering the funding programs. My experience has always been that the
public agency administers the funding, and the consultant provides design & construction
support services. Construction support services include preparing the documents needed to
be reimbursed by Caltrans. Or some agencies actually hire a Program Management firm to
provide the administering services. But a Program Management firm should not be also
providing the design services.
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